Aurinkosähkö ja sähkön pientuotanto

Päästöttömän aurinkoenergian tuottaminen on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina aurinkosähkölaitteistojen halpenemisen myötä. Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmät ovat pientuotannossa kaikkein suosituimpia ja toistaiseksi Rovakairan verkkoon on asennettu pelkästään aurinkosähköön perustuvia tuotantolaitteistoja. Tästä syystä tässä ohjeessa keskitytään vain pienimuotoiseen aurinkosähköön.

Mikäli suunnitelmissa on jokin muu tuotantomuoto tai yli 100 kVA:n tuotantolaitos, pyydämme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme 016 331 6200.

Pientuotannon liittäminen sähköverkkoon

Sähköverkkoon liitettävistä pientuotantolaitteistoista on ilmoitettava Rovakairalle, jotta voimme mitata verkkoon tuottamasi sähkön sekä varmistaa, että laitteiston kytkeminen verkkoon on turvallista. Verkkoyhtiölle toimitettavassa yleistietolomakkeessa ilmoitetaan laitteiston tekniset ominaisuudet ja vastaavuus standardeihin. Tarkastamme, että tuotantolaitteisto täyttää asianmukaiset standardit.

Ilmoita verkkoon liitettävästä tuotantolaitteistosta Pientuotannon yleistietolomakkeella.

Kun olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, toimi seuraavasti:

Kun olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, toimi seuraavasti:

  1. Selvitä sähkönkulutuksesi. Aurinkosähkön tuottaminen on yleisesti kannattavinta omaan käyttöön. Tällöin on tärkeää, että kulutus ja tuotanto tapahtuvat samaan aikaan.
  2. Valitse laitteiston toimittaja sekä tarpeisiisi soveltuva tuotantolaitteisto. Vertaile ja tutustu eri toimijoihin huolella.
  3. Varmista, että laitteiston asentajalla on asianmukaiset asennusoikeudet. Voit tilata asennuksen aurinkösähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.
  4. Pyydä valitsemasi laitetoimittajaa täyttämään ja lähettämään pientuotannon yleistietolomake Rovakairalle. Täytä ja lähetä lomake TÄSTÄ
  5. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkömyyjän kanssa. Rovakaira toimittaa sinulle käyttöpaikkatunnuksen ylijäämäsähkön ostosopimuksen tekemistä varten.
  6. Saat laitteiston kytkentäluvan Rovakairalta. Laitteisto voidaan ottaa käyttöön, kun valitsemasi sähkönmyyjä on ilmoittanut meille tehdystä ylijäämäsähkön ostosopimuksesta.

Aurinkosähkölaitteiston pääosat ovat aurinkopaneelit ja invertteri

Aurinkopaneelit muuttavat auringon valon tasasähköksi. Paneelit asennetaan yleensä talon katolle. Asennuksessa tulee huomioida ympäröivän puuston mahdollinen varjostus, sillä se saattaa laskea paneeleiden tuottoa oleellisesti. Paneeleiden kiinnitys kattoon tulee tehdä huolellisesti, ettei tuuli tai lumi pääse irrottamaan niitä. Paneelit ovat tyypillisesti 250 W tehoisia, jolloin tavanomaiseen omakotikokoluokan 2,5 kW laitteistoon tarvitaan kymmenen paneelia ja kattopintaa se vaatii noin 15 neliömetriä.

Invertteri muuttaa paneeleilta tulevan tasasähkön normaaliksi verkkosähköksi. Lisäksi invertteri tarkkailee sähkön laatua ja tarvittaessa irrottaa laitteiston verkosta.

Lisäksi laitteistoon kuuluvat johdotukset ja kiinteistön ulkopuolelle tuleva erotuskytkin, jolla verkkoyhtiö voi tarvittaessa erottaa tuotantolaitteiston verkosta.

Pientuotannon netotus

Rovakaira on ottanut pientuotannon netotuksen käyttöön vuoden 2023 alusta alkaen. Tuntinetotus tarkoittaa sitä, että yhden tunnin ajalla tuotetun ja kulutetun sähkön erotus siirtyy sähkölaskulle. Yhden mittausjakson eli tunnin ajalla voi olla ainoastaan joko kulutusta tai tuotantoa. Aikaisemmin netotus on tehty yhtäaikaisesta kulutuksesta ja tuotannosta, jolloin pientuottaja on saattanut ostaa ja myydä sähköä saman tunnin aikana.

Netotus toteutetaan vain kohteissa, joiden sähkön tuotantoteho on enintään 100 kVA.

Energiayhteisöt taloyhtiöille

Taloyhtiöt voivat hyödyntää omaa sähköntuotantoaan monipuolisemmin perustamalla energiayhteisön. Aikaisemmin taloyhtiöiden ei ole kannattanut hankkia suuria määriä aurinkopaneeleja, sillä taloyhtiön tuottamaa energiaa on voitu hyödyntää vain kiinteistön omakäyttöön, kuten yleisten tilojen valaistukseen. Energiayhteisöjen hyvityslaskenta mahdollistaa sen, että omakäytöstä ylijäävä tuotanto hyvitetään osakkaiden laskulle ennalta sovittujen suhteiden mukaisesti.

Hyödyllisiä linkkejä

Pientuotannon yleistietolomake
Ohje sähköntuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon