Omatuotanto

Aurinkosähkölaitteistojen halpenemisen myötä asiakkaiden kiinnostus omaan sähkön tuotantoon on lisääntynyt. Tällä hetkellä aurinkosähköjärjestelmät ovat pientuotannossa kaikkein suosituimpia ja toistaiseksi Rovakairan verkkoon onkin asennettu pelkästään aurinkosähköön perustuvia tuotantolaitteistoja. Tästä syystä tässä ohjeessa keskitytään vain pienimuotoiseen aurinkosähköön. Mikäli suunnitelmissa on jokin muu tuotantomuoto tai yli 100 kVA:n tuotantolaitos, pyydämme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme 016 331 6200.

Aurinkosähkölaitteiston pääosat ovat aurinkopaneelit ja invertteri.

 • Aurinkopaneelit
  Aurinkopaneelit muuttavat auringon valon tasasähköksi. Paneelit asennetaan yleensä talon katolle. Asennuksessa tulee kiinnittää huomiota ympäröivään puustoon, etteivät ne varjosta paneeleita. Varjostukset laskevat paneeleiden tuottoa oleellisesti. Paneeleiden kiinnitys kattoon tulee tehdä huolellisesti, ettei tuuli tai lumi pääse irrottamaan niitä. Paneelit ovat tyypillisesti 250 W tehoisia, jolloin tavanomaiseen omakotikokoluokan 2,5 kW laitteistoon tarvitaan kymmenen paneelia ja kattopintaa se vaatii noin 15 neliömetriä.
 • Invertteri
  Invertteri muuttaa paneeleilta tulevan tasasähkön normaaliksi verkkosähköksi. Lisäksi invertteri tarkkailee sähkön laatua ja tarvittaessa irrottaa laitteiston verkosta.
 • Lisäksi laitteistoon kuuluvat johdotukset ja kiinteistön ulkopuolelle tuleva erotuskytkin, jolla verkkoyhtiö voi tarvittaessa erottaa tuotantolaitteiston verkosta.

Paneeleiden hinnanlaskun myötä paneeleiden osuus koko laitteiston hinnasta on laskenut. Karkeasti paneeleiden osuus laitteiston hinnasta on kolmannes, invertteri ja johdotukset toinen kolmannes ja asennus viimeinen kolmannes.
Tuotantolaitteiston tulee täyttää asianmukaiset standardit. Verkkoyhtiölle toimitettavassa yleistietolomakkeessa ilmoitetaan laitteiston tekniset ominaisuudet ja vastaavuus standardeihin.

Kun olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, toimi seuraavasti:

 • Valitse laitteiston toimittaja. Tiedustele eri toimittajilta ja kilpailuta.
 • Pyydä valitsemasi laitetoimittajaa täyttämään ja lähettämään alla olevan linkin takaa löytyvän Pientuotannon yleistietolomake Rovakairaan, asiakaspalvelu@rovakaira.fi
  • Rovakaira tarkistaa, että hankinnassa oleva laitteisto täyttää vaatimukset.
 • Tarkista rakennusvalvontaviranomaiselta tarvitseeko tuotantolaitos toimenpideluvan.
 • Varmista, että laitteiston asentajalla on asianmukaiset asennusoikeudet.
 • Koska laitteisto asennetaan normaalin sähköverkon rinnalle, on todennäköistä, että laitteisto ajoittain tuottaa sähköä enemmän kuin kiinteistössä kulutetaan. Ylijäämäsähkölle pitää olla ostaja.
  • Tiedustele sähkön myyjältäsi ostaako se tuottamasi ylijäämäsähkön. Jos ostaa, tee pientuotetun sähkön myyntisopimus. Ellei osta, vaihda myyjää ja tee sopimus tai etsi sellainen myyjä, joka ostaa pientuotettua sähköä ilman myyntisopimusta.
 • Asennuksen ja myyntisopimuksen jälkeen laitteisto voidaan ottaa käyttöön.

Lisätietoja Rovakairan asiakaspalvelusta 016 3316200, asiakaspalvelu@rovakaira.fi

Hyödyllisiä linkkejä

Pientuotannon yleistietolomake
Ohje sähköntuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon