Sähköverkkoyhtiöillä on parhaillaan käynnissä mittavat sähkömittareiden vaihtoprojektit. Rovakaira aloitti massavaihdot tammikuussa 2025.
Rovakaira käynnisti sähkömittareiden vaihdot suunnitelman mukaisesti pilottialueella lokakuussa 2024. Varsinaiset massavaihdot alkoivat tammikuussa 2025 ja etenevät alueittain. Asennukset kestävät noin kaksi vuotta ja jatkuvat vuoden 2026 loppuun asti.
Rovakairalla ei ryhdytty mittarivaihtoon vain uudistamisen ilosta, vaan projektin taustalla on valtioneuvoston asetus, joka asettaa uudet vaatimukset sähköntoimituksen mittaamiselle.
– Asetuksen mukaan sähkömittareiden tulee jatkossa pystyä rekisteröimään asiakkaan sähkönkäyttö 15 minuutin tarkkuudella ja niissä tulee olla myös muita tiettyjä ominaisuuksia. Lisäksi nykyiset tuntimittarit ovat tulossa käyttöikänsä päätepisteeseen, joten vaihto olisi joka tapauksessa edessä lähivuosina, kertoo Rovakaira Oy:n verkkojohtaja Jyri Tiuraniemi.
Uusien mittareiden ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi vikatilanteiden havaitseminen ja yksisuuntaisen tiedonsiirron mahdollistava HAN-portti (Home Area Network). HAN-portti tarjoaa lähes reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksesta, mikä auttaa asiakkaita seuraamaan ja optimoimaan kodin laitteiden energiankäyttöä.
– HAN-portin ansiosta asiakas voi varmistaa, että esimerkiksi sähköauto latautuu ja lämpöpumppu toimii sopivalla teholla. Näin voidaan välttää pääsulakkeiden ylikuormittuminen ja hyödyntää halvimmat sähkötunnit mahdollisimman tehokkaasti, Tiuraniemi kuvailee.
Mittarinvaihdon isompi kuva
Mittarinvaihdot Suomessa ja muualla Euroopassa liittyvät laajempiin energia-alan muutoksiin. Ne mahdollistavat osaltaan tehokkaampaa siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin.
– Energiantuotannon ja -kulutuksen murros on muuttanut sähkömarkkinoita. Sään mukaan vaihteleva tuotanto, kuten tuuli- ja aurinkovoima, on vaikeasti ennustettavaa. Muutokset tuotannossa tapahtuvat nopeammin kuin aiemmin, mikä tekee kysynnän ja tarjonnan tasapainottamisesta haastavampaa, Tiuraniemi toteaa.
Pohjoismaissa sähkönkulutusta on perinteisesti mitattu tunnin välein, mutta esimerkiksi Saksassa mittausajanjaksot ovat olleet lyhyempiä. Euroopassa ollaan nyt siirtymässä yhteiseen 15 minuutin taseselvitysjaksoon, mikä mahdollistaa reaaliaikaisemmat sähkömarkkinat.
– Yksi tunti on energiantuotannon nykynäkökulmasta jo pitkä aika. Lyhyemmät mittausjaksot auttavat varmistamaan, että tuotanto ja kulutus pysyvät tasapainossa, Tiuraniemi selittää.
Ala murroksessa
Tiuraniemi painottaa myös sähköistymisen kasvua energia-alan murroksen taustalla.
– Lämmityksen sähköistyminen ja pientuotannon lisääntyminen vaikuttavat merkittävästi. Myös liikenteen sähköistyminen ja siihen liittyvien suurien latauspisteiden rakentaminen lisäävät painetta sähköverkkoon, hän kertoo.
Verkkoyhtiöt tulevat kohtaamaan siis varmuudella myös kasvavia investointitarpeita.
– Me rakennamme toimintaa pitkäjänteisesti, mutta samalla viranomaiset tekevät nopeita muutoksia toimintaympäristöön. Tämä on haastava yhtälö, Tiuraniemi huomauttaa.
– On myös tärkeä muistaa, että sähköverkkoyhtiöiden rooli huoltovarmuuden ylläpidossa on kasvanut. Vaatimukset lisääntyvät jatkuvasti, ja koko ala on suuressa muutoksessa, hän summaa.