Kevät tuo mukanaan paitsi valoa ja lämpöä myös sähköverkon huoltoa. Yksi tärkeimmistä kevään tehtävistä on sähköverkkojen kunnon tarkastus, joka tehdään helikopterilennoilla. Tänäkin vuonna Rovakaira tarkastaa ilmateitse linjojen kunnon varmistaakseen sähkönjakelun luotettavuuden ja ennaltaehkäistäkseen mahdolliset viat.
Rovakairan sähköverkon helikopteritarkastukset ovat käynnistyneet 11.3.2025 ja kestävät muutaman viikon. Lennot suoritetaan yhteistyökumppanimme Insplanin toimesta.

– Lennot pyritään aloittamaan, kun kevätaurinko alkaa lämmittää eikä orsilla ja sähkölangoilla ole enää lunta.Jos tarkastukset tehdään liian aikaisin ja lunta on vielä paljon, vikapaikkoja ei välttämättä havaita, kertoo Rovakairan valvomopäällikkö Kimmo Hahtimaa.
Hahtimaan mukaan tarkastukset kestävät noin kaksi viikkoa. Alueen mittasuhteita voi havainnollistaa vertaamalla sitä Helsingin ja Jyväskylän väliseen etäisyyteen.
– Aiemmin koko verkosto käytiin läpi moottorikelkoilla, mikä oli työlästä ja hidasta. Helikopterilla tarkastaminen on huomattavasti nopeampaa ja lopulta myös kustannustehokkaampaa, Hahtimaa toteaa.
Tykkylumi ei riesana tänä talvena
Valvomopäällikkönä Hahtimaa vastaa sähköverkon kunnosta, toiminnasta ja mahdollisten vikojen hallinnasta. Verkoston kunnon vuosittainen tarkastaminen, vikapaikkojen löytäminen ja niiden korjaaminen on keskeistä toimitusvarman sähköverkon ylläpidossa.
– Helikopteritarkastuksilla havaitaan nopeasti esimerkiksi myrskyjen tai lumikuorman aiheuttamat vauriot, puuston läheisyys sähkölinjoihin sekä muut huoltotoimenpiteitä vaativat kohdat, Hahtimaa kertoo.
Erityisen haastavia talvia sähköverkon kannalta ovat runsaslumiset talvet, jolloin tykkylumi voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita. Tänä talvena tykky ei onneksi ole aiheuttanut suuria ongelmia.
– Normaalina talvena lunta kertyy sähkölangoille, ja mikäli lunta kertyy liikaa pylvään rakenteet eivät enää kestä lumen painoa. Tällöin johto voi pudota maahan tai orrelle, ja seurauksena voi olla pylväspalo, Hahtimaa kuvailee.
– Normaalina talvena lunta kertyy sähkölangoille, ja mikäli lunta kertyy liikaa pylvään rakenteet eivät enää kestä lumen painoa. Tällöin johto voi pudota maahan tai orrelle, ja seurauksena voi olla pylväspalo, Hahtimaa kuvailee.
Helikopteritarkastusten ansiosta nämä viat voidaan havaita nopeasti heti talven jälkeen.
– Pyrimme paikallistamaan viat ajoissa, jotta ne voidaan korjata alkukevään aikana. Moniin paikkoihin ei kesällä enää välttämättä pääse, sillä alueilla voi olla suota tai vastaavaa, Hahtimaa selittää.
Kuin tivolilaitteessa
Hahtimaa on itsekin ollut mukana muutamalla helikopteritarkastuksella.
– Tarkastajalla täytyy olla vahva pää ja vatsa. Helikopterilla tehdään jyrkkiä käännöksiä ja koukkauksia – aivan kuin tivolilaitteessa olisi, hän kuvailee.
– Kuvauksessa käytetään automaattista järjestelmää, joka ottaa kuvia nopealla syklillä. Tarkastaja ei näe kaikkea paljaalla silmällä, ja lennon jälkeen linjoja ja mahdollisia vikapaikkoja voidaan tarkastella tarkemmin vielä kuvien avulla, Hahtimaa kertoo.
Kuvista voidaan tarkastaa esimerkiksi, onko pylväs liian vinossa tai onko tapahtunut muita muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.
– Lisäksi saamme tarkastajan tekemät havainnot näkymään karttapohjalla koordinaatistoon sidottuina, mikä helpottaa havaittujen vikapaikkojen löytämistä ja nopeuttaa näin myös vikojen korjaamista.
Yllättäviä löydöksiä
Helikopteritarkastuksilla löytyy harvoin mitään täysin odottamatonta, mutta joskus vastaan tulee erikoisempia tilanteita.
– Muutamaan otteeseen on havaittu, että joku on saattanut rakentaa varaston tai vastaavan linja-aukon alle. Tämä ei ole sallittua, sillä se aiheuttaa sähköturvallisuusriskin, Hahtimaa toteaa.